Sentiment istraživanje hotelske industrije u Hrvatskoj – Utjecaj COVID-19 pandemije

By Rubinka Vlahov Petrovic on 26. kolovoza 2020

SSurvey Croatia

Horwath HTL proveo je sentiment istraživanje s ciljem praćenja i procjene utjecaja COVID-19 pandemije na hotelsku industriju u Hrvatskoj.

Prema rezultatima istraživanja, očekivanja vezana za poslovne performanse u 2020. godini su izrazito pesimistična. Očekuje se pad prihoda veći od 55% u odnosu na prošlu godinu, primarno kao rezultat izrazito niskih stopa zauzetosti. Hotelijeri očekuju da će kriza uzrokovana pandemijom trajati još barem 6-12 mjeseci, dok se potpuni oporavak očekuje u srednjem roku.

Kako vrijeme prolazi i broj COVID-19 slučajeva raste, očekivanja postaju još pesimističnija na što značajno utječu i stalne promjene regulacija putovanja te negativan medijski imidž na ključnim inozemnim tržištima.

Ključni nalazi:

  • Ubrzo nakon pojave COVID-19 pandemije u Hrvatskoj, hotelijeri su u vrlo kratkom roku uveli striktne mjere kontrole troškova, prvenstveno mjere smanjenja troškova zaposlenih, zatvaranja hotela i/ili odgode kapitalnih ulaganja.
  • Vlada je također brzo reagirala i pružila podršku uvođenjem brojnih mjera i programa potpora s ciljem osiguranja/održavanja likvidnost te očuvanja radnih mjesta. Uporaba državnih potpora bila je jedna od ključnih metoda ublažavanja negativnih posljedica na poslovanje u posljednjih nekoliko mjeseci.
  • Kao rezultat pandemije hotelijeri očekuju značajan pad performansi. Očekuje se da će se ukupni poslovnih prihodi hotela u prosjeku smanjiti za gotovo 60%, primarno kao rezultat izrazito niskih stopa zauzetosti (očekuje se prosječan pad broja zauzetih soba od -55,7%).
  • S obzirom na izrazito velik negativan utjecaj pandemije na hotelsku industriju, hotelijeri smatraju da bi vlada i dalje trebala pružati potporu u vidu poreznih olakšica (77% ispitanika), potpora za održavanje razina plaća (74%), moratorija na kredite (66%) te nižih kamatnih stopa (53%).
  • Potpun oporavak poslovanja očekuje se u srednjem roku.
RubinkaPetrovic

O autoru

Rubinka Vlahov Petrovic rpetrovic@horwathhtl.com